Szerző:

NAV online számla

Eljött ez az idő is, erről is írnom kell.

2018. július 1-től az arra kötelezetteknek a kibocsátott számláikról adatot kell szolgáltatniuk.

A kérdés a “kinek” és a “hogyan”…

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

Akik tehát 100 ezer forint áfatartalom feletti számlát állítanak ki, kötelesek az online regisztrációra.

 

Háromféle dolog történhet:

 

  • Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.
  • Nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás – tehát kézi számlázás – esetén a számla adatait webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni.
  • Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

 

Apropó webes felület:

Van már egy teszt felület: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu, itt lehet gyakorolni, hogy hogyan tudunk regisztrálni. Ezzel nem kell foglalkozni csak annak, aki a fejlesztéseket végzi a számlázóprogramokon. Másra még nem alkalmas.

Nyilván lesz lehetőség élesben regisztrálni július 1 előtt az arra kötelezetteknek…

Addig viszont marad a felkészülés, már nem sok idő van.

A legjobb keresni egy megfelelő számlázóprogramot, ami automatikusan küldi a számlákat a NAV részére. Itt az idő befejezni a kézi számlázást.

A saját ügyfeleink részére a könyvelőprogramunkkal összekapcsolható számlázót javaslunk. Érdemes ezt megbeszélni a könyvelővel.

 

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.