Szerző:

10 mondat, amit soha ne mondj a könyvelődnek!

Akik ismernek, azok tudják, hogy a célom – más könyvelőkkel ellentétben – nem az, hogy vállalkozó léttedre megtanítsalak könyvelni vagy eligazodni a számvitel és az adózás bonyolult világában, hanem az, hogy közelebb hozzalak egymáshoz benneteket a könyvelőddel.

A vállalkozók és a könyvelők között sokszor van egy kommunikációs szakadék. A vállalkozók többsége nem érti a “könyvelői” nyelvet, a könyvelők nagy része pedig nem bánná, ha a vállalkozóknak kötelező lenne egy alapozó tanfolyam, mielőtt vállalkozást alapítanak.

Többek között ezért is hoztuk létre a mirevállalkoztam oldalt és zárt csoportot a facebookon.

A csoportba itt tudod a csatlakozási szándékodat jelezni. 

Tartottunk itt már ingyenes videós alapozó tanfolyamot és folyamatosan osztunk meg tartalmakat, amelyek segítik a vállalkozók munkáját és a kezdő vállalkozók vállalkozóvá válásának folyamatát.

Ehhez tartozik a könyvelővel való jó kapcsolat kialakítása is.

Akinek van könyvelője, az tudja, akinek nincs, annak pedig elmondom, hogy a könyvelés bizalmi munka. Egy jó könyvelő szárnyakat adhat a vállalkozásod üzletmenetének, míg egy rossz könyvelő sajnos mindent tönkretehet. Ha nincs meg a megfelelő adózási, számviteli alapismereted, akkor ezzel a dologgal nem tudsz mit kezdeni. Sőt! Van még egy rossz hírem: hiába nem büntették még meg a szomszéd Petit egyszer sem, amióta 4 éve elindult a vállalkozása, ugyanis ez sem jelenti feltétlenül azt, hogy jó a könyvelése és a könyvelője érti a dolgát. Azt is jelentheti, hogy esetleg még nem ellenőrizte senki…

Hogyan tudod tehát kiválasztani a megfelelő könyvelőt?

Ismerős útján. Kérdezd meg az elégedett ismerősödet, hogy mi a szakterülete a könyvelőjének és hogy volt-e már ellenőrzése a vállalkozásának. Ha volt, annak mi lett a végkimenetele? Ha nincs vállalkozó ismerősöd és kénytelen vagy a neten keresgélni, akkor a véleményekkel csak óvatosan! Megnézném, hogy ki véleményezett… házastárs, barátnő, gyermek… soha nem lehet tudni.

Ha sikerült kiválasztani a szimpatikus, kedves, nyugodt (ez utóbbi nagyon fontos…) könyvelőt, akkor azzal, hogy különös figyelmet fordítotok a szerződésre, sok problémának, félreértésnek elejét vehetitek.

Lássuk azonban, hogy a közös munka során melyek azok a mondatok, amelyekkel feleslegesen mérgezed a közöttetek kialakult kapcsolatot és amivel előbb-utóbb eléred azt, hogy úgy döntsön a könyvelőd, hogy nem kíván veled tovább dolgozni:

  • “A barátnőm (fiam, lányom, menyem, szomszédom) is könyvelő és szerinte ez nem így van.” Egy könyvelő sem fog versengeni senkivel és harcolni a maga igazáért. Ha nem bízol a tudásában (annak ellenére, hogy a szerződésben foglaltak miatt a munkájáért vállalja a felelősséget), akkor bonts szerződést és könyveltess azzal, akinek hiszel.
  • “A másik nővérke (bármilyen szakma behelyettesíthető) katázik, az ő könyvelője szerint ezzel nincs gond. Ez nekem is sokkal olcsóbb lenne.” A könyvelőd nyilván a megfelelő információknak utána nézve és a megfelelő tudás birtokában javasolta neked a számodra legmegfelelőbb adózási módot. Ez nem csak a tevékenységedtől függ, hanem még ezer más tényezője van. Biztosan elmondja neked, ha megkéred rá, sőt, optimális esetben ezen már túl is vagytok.
  • “Én otthon mindent könyvelek, csak egyeztetnünk kell.” Nem, ennél a számvitel sokkal összetettebb. A házipénztáradat pedig kötelességed vezetni, ez teljesen független a könyveléstől.
  • “Ha meglenne a mérlegképesem, meg is csinálnám magamnak.” Igen. Én meg ha kőműves lennék, felépíteném a házamat. Ilyen ez.
  • “Nekem csak néhány számlám van.” Nem a számla rögzítése a legfontosabb része a munkánknak, azt szinte bárki megcsinálja… Ez akkor a legszimpatikusabb, amikor a bevallási határidő előtti napon viszed az anyagodat.
  • “5-e az anyagleadási határidő? Hát az nekem biztosan nem fog menni!” Ezzel találkoztam már szerződéskötéskor, a szerződés átolvasása után. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Tényleg. Ha nem ér be az anyag, nem tudjuk feldolgozni.
  • “Tegnap azt hallottam a tévében (rádióban), ez rám is vonatkozik?” Ha vonatkozna, már tudnál róla. Amit a médiában hallasz, általában még csak tervezet. Ezzel borzolják a kedélyeket, aztán vagy elfogadják, vagy nem.
  • “Tudom, hogy szabadságon vagy, csak egy percre zavarnálak, nagyon fontos!” Érzed ugye, hogy ez már milyen? Ez az egy perc… Akkor már a gyermek háttérbe szorítva, a meditáció megszakítva, mint ahogy a párjával való meghitt beszélgetés is. Ne csináld! Ha előre jelzi, hogy mikor megy szabadságra, akkor igyekezz tényleg csak akkor zavarni, ha létfontosságú.
  • “Bocsi, hogy hétvégén hívlak, dehát tudod, mi most is dolgozunk!” Igen, mert te vállalkozóként így alakítottad az életedet, de ő nyilván nem. Nincs olyan, amiben tud segíteni és ne érne rá hétfő reggelig. Hidd el. Hivatalok sincsenek, nem tud intézkedni.
  • “Ez a könyvelési díj nekem nagyon sok, nem lehetne kevesebb?” Általában emelés után szokott elhangozni. Az iroda nem piactér. A díjaink mindenkire egyformán vonatkoznak, több szempont figyelembevételével vannak kialakítva. Nálunk általában a megállapított díj alatt nem éri meg az adott vállalkozással foglalkozni, így a szerződésünk is tartalmazza, hogy ha nem sikerül megállapodnunk 15 nap alatt, az a szerződés megszűnését jelenti.

Biztosan van olyan közöttetek, aki magára ismer. A célom az, hogy lássátok a másik oldalt is és közeledjenek a felek egymáshoz. Optimális esetben sokáig dolgozunk együtt, jó, ha megmarad a jó kapcsolat.

Csatlakozz zárt csoportunkhoz a facebookon, hogy minden nap tudjunk neked segíteni ehhez hasonló hasznos információkkal!

Kattints ide és kérd a felvételedet!

Share Button

60 Találatok: “10 mondat, amit soha ne mondj a könyvelődnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.