Szerző:

Könyvelés vagy adótanácsadás?

Ezen a héten volt szerencsém egy „katás” egyéni vállalkozóhoz, aki tanácsadásra jött hozzám. Már sokadszor döbbentem le a vállalkozók hozzáállásán, de ezúttal a könyvelője is meglepően állt a munkájához. Elmesélem Nektek.

Mivel a városunkban nem tartozunk az olcsó könyvelők közé, a díjainkat meghallva sok leendő ügyfelünk első reakciója az, hogy igen megkérjük a munkánk árát… Aztán amikor tapasztalják, hogy milyen szolgáltatást kapnak, szinte kivétel nélkül elégedettek. Nem véletlenül.

Az említett tanácsadásra érkező vállalkozónak van könyvelője, nem is nagyon értettem, hogy miért jelentkezik be hozzám, s rá is kérdeztem még azelőtt, hogy időpontot adtam volna Neki. A válasz az volt, hogy az Ő könyvelője nem adótanácsadó. Gondoltam, hogy a vállalkozó fejében nincs rend, így közöltem Vele, hogy az, hogy „csak” könyvelő valaki és nem adótanácsadó, nem azt jelenti, hogy egy katás egyéni vállalkozót nem tud ellátni tanácsokkal. Erre az volt a válasza, hogy Őt úgy vállalta el a kolléga (mellékesen a mi alapdíjunk feléért), hogy lekönyveli, de tanácsot nem ad, mert Ő nem adótanácsadó.

A tanácsadás 2,5 órásra sikerült, az ügyfél nagyon elégedetten távozott. Természetesen semmilyen különleges adózási ismeretet nem követelt meg a beszélgetés. Közel áll az alanyi mentes bevételi határ átlépéséhez, arra volt kíváncsi, hogy melyik számlája lesz az első áfás számla, mit kell tennie utána és mire számíthat, valamint némi vállalkozásvezetési tanácsadás keretében megbeszéltük a további árképzését.

Már távozóban volt, amikor szóba került az iparűzési adója és kiderült, hogy közel 12 millió Ft-os éves árbevétellel, szolgáltatóként szinte nulla költséggel iparűzési adó bevallást ad be és nem katázik az önkormányzatnál. Ez azt jelenti, hogy kb. 190.000 Ft-ot bukik csak ebben az évben iparűzési adó tekintetében. (Miután megbeszélte a könyvelőjével a dolgot, visszaszólt és kiderült, hogy semmi különleges oka nincs ennek a döntésnek, egyszerűen csak későn jutott eszébe a kollégának, hogy az önkormányzatnál is tételes adó alá kellene jelentenie.) Nem ez az egyetlen év, már előző évben, az indulásakor is így adózott, szintén magas iparűzési adó alappal.

A vállalkozók – legalábbis egy részük – egyértelműen az olcsó könyvelőt keresik. Legalábbis az elején. Mondanom sem kell, hogy ha összeszámoljuk, hogy a hozzáértés hiánya miatt milyen kár érhet, illetve belekalkuláljuk, hogy minden munkájára igényes könyvelő rendelkezik azon adózási ismeretekkel, melyek birtokában képes adózási tanácsokkal ellátni az ügyfeleit a havi díjába kalkulálva, akkor kiderül, hogy nem feltétlenül jelent nagyobb kiadást egy jó könyvelő – akkor sem, ha dupláját kéri annak, aki lényegében csak adatrögzítést vállal.

Share Button

38 Találatok: “Könyvelés vagy adótanácsadás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.