Szerző:

Hogyan kell javítani a kézi számlát?

Először is szögezzük le, hogy számlát csak akkor javíthatsz, ha te vagy a számlakibocsátó, tehát ma is az árbevétel számláidról beszélünk. Amikor hibás, hiányos vagy egyszerűen csak utólagos módosításra szorul a kiállított számla, akkor tapasztalataim szerint a vállalkozók többsége vagy “meg sem mer mozdulni” könyvelője nélkül, vagy egyszerűen belejavítgat úgy a számlába, hogy abban nem lesz köszönet…

Ugyanis kérem szépen – bármilyen valószerűtlenül hangzik is – a számla módosítása bizony szigorú szabályokhoz van kötve. Nem véletlenül hívják szigorú számadású nyomtatványnak. Tehát nem pusztán borzasztó, amikor olyan számlát kapunk, amelyen össze-vissza satírozgatások, áthúzgálások, kivehetetlen dátumok  (előfordul, hogy hat számjegyű az aktuális év…) vannak, hanem teljesen szabálytalan is.

Illik tudni, mi a teendő akkor is, ha úgy gondolod, nem azért lettél vállalkozó, hogy a papírmunkával bajlódj! Ugyanis ez a te feladatod! Még egyszer mondom: a kézi számlát mindig csak a számla kibocsátója módosíthatja, javíthatja!

A módosításokat az alábbiak szerint végezheted:

 1. A számla összes példányát beszerzed, egy vonallal az egész hibás kézi számlát áthúzod és ráírod, hogy “RONTOTT” vagy “STORNO”. Ezután egy új nyomtatványon ki tudod állítani a számlát a helyes adatokkal.
 2. A számla összes példányát visszaszerzed, a rajta szereplő hibás adatot/adatokat egy vonallal áthúzod úgy, hogy az eredeti (hibás) adat is felismerhető maradjon, ezután ráírod a helyes adatot és a javítás dátumával együtt szignózod (javítást végző személy szignója). 
 3. Számlával egy tekintet alá eső okiratot készítesz. Ez akkor jó, ha nem tudod beszerezni az összes példányát a számlának. Ekkor nem is kell, mert ez egy önálló korrekciós bizonylat. 

Vigyázzunk ennek minimális adattartalmára:

 • az okirat kibocsátásának kelte,
 • az okirat sorszáma,
 • hivatkozás arra a számlára, amely adattartalmát az okirat módosítja,
 • a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetve annak számszerű hatása, ha van ilyen.

A számla és az annak adatát módosító, megváltoztató (számlával egy tekintet alá eső) okirat csak és kizárólag együttesen érvényes.

Tedd meg, hogy megjegyzed ezt a három egyszerű módot – leginkább az első kettőt szokták használni – és nem keresed minden aprósággal a könyvelődet! Hálás lesz érte…  😉

Share Button

4 Találatok: “Hogyan kell javítani a kézi számlát?

 1. Üdv!

  Egy problémával fordulok Önökhöz. Számlatömb kitöltése után vettem észre, hogy átugrottam egy sorszámot (tehát a három példányt) így az üres maradt, és az utána lévő sorszámra állítottam ki a számlát.
  Mi a megoldás ilyenkor? Rontott , érvénytelenített legyen az átugrott számla?
  Köszönöm a választ.
  Üdv: Diószegi Imre.

  • Kedves Imre!

   Természetesen ebben az esetben nyugodtan leronthatja az átugrott számlát. Sőt. Egyebet nem is tud vele tenni. Ugyanarra és korábbi dátumra szólhatna a számla kelte, mint a közvetlenül utána következő, kiállított számla, de későbbi dátumra sajnos nem.

   Üdvözlettel:

   Molnár Judit

 2. Üdvözletem!

  Olyan kérdésem lenne,vásárban néhányat előre dátumoztam a nyugtatömbömben.
  Tekintsem őket rontottnak vagy dátumozzam át?
  Csak a dátum lett előre ráírva.
  Köszönettel: Benke Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.