Szerző:

Házipénztár problémák – túl magas pénztár vagy tagi kölcsön

Tapasztalataim szerint nagyon nagy probléma a házipénztár kezelése. Szinte alig van olyan vállalkozás, akinél nincs ezzel valami gond. Általában vagy túl magas, vagy túl alacsony (negatív) a készpénzállomány.

Szögezzük le még az elején, hogy házipénztárról kizárólag a számviteli törvény hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető társaságok esetében beszélhetünk!

A pénzkezelésről a számviteli törvény előírása szerint a számviteli politika szerves részét képező pénzkezelési szabályzat keretében kell rendelkezni és a házipénztárat nem a könyvelő, hanem a vállalkozó vezeti, mivel az ellenőrök nála fogják ellenőrizni azt.

Ilyen típusú adóellenőrzés esetén az első, amit a revizorok kérnek, az a pénzkezelési szabályzat, majd – tekintettel arra, hogy a vállalkozónak az abban leírtaknak megfelelően kell eljárnia, működnie -, azt ellenőrzik, hogy a mindennapok gyakorlata mennyire felel meg az abban leírtaknak.

Néhány egyszerű dolgot betartva a készpénzállomány kezelése nem folyik ki a kezeink közül, ám ha ez mégis bekövetkezne, akkor megpróbálunk rá megoldást találni.

  1. Túl magas a pénztár, tehát nagy a készpénzállomány a vállalkozásban. Hogyan is alakult ez ki? Például bizonylat nélkül fizetgetted ki a partnered számláit. Természetesen vannak még olyan dolgok, amelyek miatt magas lehet egy pénztár, de a törvényellenes dolgokkal nem foglalkozunk. Arra hiába is keresnénk megoldást, ameddig az fennáll, addig a probléma nem oldódik meg, hanem mindig visszatér. Ilyen pl., hogy minimálbéren vannak bejelentve a munkavállalók és „zsebből” fizetünk (ez a rész természetesen „papíron” a pénztárban marad).
  2. Üres (vagy már negatív) a pénztár. Tehát tagi kölcsönre van szükséged. Lefogadom, hogy a tagi kölcsön hallatán a hideg is kiráz! Persze, mert ha ügyvezető vagy, rögtön az jut eszedbe, hogy ha májusban bemegy a társasági adó bevallás, amiben külön soron kell szerepeltetni a pontos összeget – igen, hogy pontosan lássa a NAV, mi a helyzet –, akkor egészen biztosan vagyonosodási vizsgálat alá vonnak majd. Hiszen a csapból is ez folyik… (… és nem is teljesen alaptalanul!)

Ha pedig könyvelő vagy, akkor előre rettegsz az ügyvezetővel való találkozástól, hiszen egész évben gyűlt a tagi kölcsön – „kénytelen” voltál betenni (nagy hiba önállósítani magad ez ügyben!), mert mínuszba ment a pénztár – és ő nem fogja érteni, neked pedig mentegetőznöd kell.

Bármelyik áll is fenn, nyugodj meg, van megoldás!

Először is azt szögezzük le, hogy a tagi kölcsön néhány ritka kivételtől eltekintve (kezdő vállalkozás, tényleges forgalomcsökkenés, nagy összegű beruházás) nem egészséges a társaságban, tehát jobb, ha minél hamarabb rendezzük, visszafizetjük, mert itt nem csak a vagyonosodási vizsgálat fenyeget, hanem igazából vele kapcsolatban kötelezettségeink vannak számviteli és adózási szempontból is, amelyekre oda kell figyelni.

Töltsd le a 14 oldalas ingyenes tanulmányt innen és ígérem, hogy minden házipénztárral kapcsolatos problémádra megoldást fogsz találni!

Share Button

94 Találatok: “Házipénztár problémák – túl magas pénztár vagy tagi kölcsön

  1. [url=https://qqllviagria.com/]qqllviagria.com[/url] [url=https://ssviagriia.com/]ssviagriia.com[/url] [url=https://canadianpharmnorx.com/]canadianpharmnorx.com[/url] [url=https://ggviagll.com/]ggviagll.com[/url] [url=https://viagerkr.com/]viagerkr.com[/url] [url=https://viagriyvik.com/]viagriyvik.com[/url]

  2. Wow, amazing weblog format! How lengthy have you been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The entire glance of your web site is excellent, as well as
    the content!
    0mniartist asmr

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.